Ζητούν να τερματιστεί άμεσα η δραστηριότητά της
Εξώδικο στη Frontex να αναστείλει ή να τερματίσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα λόγω των συστηματικών επιχειρήσεων επαναπροώθησης στο Αιγαίο έστειλαν στον διευθυντή της υπηρεσίας Φαμπρίς Λετζέρι οι οργανώσεις νομικής βοήθειας Front-Lex και Legal Center Lesvos.
Πρόκειται σύμφωνα με ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη για την Εφημερίδα των Συντακτών, για την πρώτη νομική κίνηση εναντίον της Frontex με βάση το άρθρο 256 της Συμβασης για τη Λειτουργία της ΕΕ και του άρθρου 46 του Κανονισμού της Frontex που την υποχρεώνει να αποσύρει τη «χρηματοδότηση κάθε δραστηριότητας της υπηρεσίας, ή να αναστείλει και να τερματίσει κάθε δραστηριότητα της υπηρεσίας, συνολικά ή εν μέρει, αν θεωρεί ότι συμβάινουν σοβαρές ή πιθανόν συνεχιζόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων διεθνούς προστασίας που σχετίζονται με την εν λόγω δραστηριότητα».
Η Frontex έχει περιθώριο δύο μηνών να απαντήσει στο εξώδικο και, αν δεν κριθούν ικανοποιητικές οι απαντήσεις, οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στο Δικαστήριο της ΕΕ. Το εξώδικο υπογράφουν ο διευθυντής της Νομικής Υπηρεσίας της front-LEX Ομερ Σατζ, η διευθύντρια της Νομικης Ομάδας της Legal Centre Lesvos, και ο νομικός σύμβουλος της front-Lex Ιφταχ Κόεν.
Το εξώδικο
«Ενόψει συστηματικών σοβαρών και επίμονων παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων διεθνούς προστασίας που σχετίζονται με πράξεις και παραλείψεις της υπηρεσίας στο Αιγαίο, οι δικηγόροι ζητούν από την υπηρεσία να αναστείλει άμεσα ή να τερματίσει κάθε δραστηριότητα επιτήρησης στην περιοχή του Αιγαίου», αναφέρει η ανακοίνωση των οργανώσεων.
Πρόσφατα η Frontex αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την Ουγγαρία, λόγω της νομιμοποίησης των επαναπροωθήσεων από την κυβέρνηση Όρμπαν. Τον περασμένο Μάρτιο, η κυβέρνηση Μηττσοτάκη με απόφαση του ΚΥΣΕΑ την οποία ακολούθησε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)), προχώρησε σε προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ασύλου και νομιμοποίηση των επαναπροωθήσεων με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς προηγούμενη εξέταση των αιτημάτων ασύλου.
Αν και η ισχύς της ΠΝΠ είχε διάρκεια ενός μήνα, οι αποκαλύψεις του διεθνούς και ελληνικού τύπου, οι καταγγελίες εκ μέρους κρατών ποιυ συμμετέχουν στη δύναμη της Frontex στο Αιγαίο και οι εκθέσεςις και οι αναφορές οργανώσεων και διεθνών οργανισμών δείχνουν ότι στην πράξη συνεχίζεται μέχρι σήμερα συστηματικά η παράνομη πρακτική με την ανοχή ή τη συμμετοχή της Frontex.
O διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι καταγγέλλεται ότι μεθόδευσε τη συγκάλυψη ενός τουλάχιστον περιστατικού στις 18 Αυγούστου, παρακάμπτοντας την αμόδια Αξιωματικό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της υπηρεσίας, ενώ για άλλα πέντε περιστατικά έχουν κριθεί ανεπαρκείς οι εξηγήσεις του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex και συνεχίζεται η έρευνα.
Η Frontex βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης για επαναπροωθήσεις, κακοδιαχείριση και εργασιακή παρενόχληση, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου στην υπηρεσία επικρατεί χάος και χαμηλό ηθικό, υπάρχουν υποψίες σκανδαλώδους σύμβασης με εταιρεία τεχνολογίας και γίνονται επαναλαμβανόμενες μυστικές συναντήσεις με λόμπι της βιομηχανίας όπλων και συστημάτων επιτήρησης, την ώρα που υποβαθμίζεται συστηματικά ο μηχανισμός ελέγχου θεμελιωδών δικαιωμάτων.